Spanilá jízda konvoje historických a moderních vozidel napříč městem, exkurze ve vozovnách, Den otevřeného depozitáře historických vozidel nebo tematická výstava v ulicích centra města „Lidé v MHD“, představující pracovníky a jejich předchůdce v typickém pracovním prostředí. I takové akce připravil Dopravní podnik Ostrava (DPO) pro veřejnost u příležitosti výročí 130 let MHD v Ostravě. Slavit se bude od května do října 2024. Oslavy vyvrcholí na začátku září parádní jízdou konvoje a tradičním Dnem ostravských dopraváků v Martinově.

Provoz na první tramvajové dráze v Ostravě byl zahájen v srpnu 1894 jako třetí provoz MHD na našem území. Trasa pro první tramvaje, které poháněla pára, vedla z Přívozu přes Moravskou Ostravu do Vítkovic.

„Těší nás, že DPO, jako dnešní představitel 130leté tradice provozovatelů MHD, připomene toto významné jubileum široké veřejnosti prostřednictvím řady akcí. Vrcholem oslav je již tradiční Den ostravských dopraváků, který připadne letos na 14. září. O týden dřív, 7. září, proběhne prezentace a následně „spanilá“ jízda konvoje historických a moderních vozidel napříč městem, kterou si rozhodně nenechte ujít. Pro účely oslav prošla historická vozidla rozsáhlou údržbou, a to díky stabilní podpoře města Ostravy. Představujeme je tak v zaslouženém lesku,“ uvádí Daniel Morys, předseda představenstva a generální ředitel DPO.

Slavnostní jízda historických a moderních vozidel v konvoji začne v Přívoze na Nádražní ulici, v úseku mezi ulicí Na Jirské a křižovatkou s Muglinovskou ulicí, tedy z místa, odkud v roce 1894 vyjížděly první parní tramvaje. Vozy budou jízdou kopírovat trasu blížící se té původní z konce 19. století.

„Významného jubilea se Ostrava dočkala v době, kdy její systém městské dopravy patří k těm nejmodernějším v zemi. Prostřednictvím tyrkysově zbarvených vozidel a standardizované infrastruktury na zastávkách patří MHD rozhodně k symbolům města. Těší nás, že Ostravané mohou toto výročí oslavit prostřednictvím pestrého výběru akcí, kde si na své určitě přijdou ti nejmladší i pamětníci,“ uvádí Břetislav Riger, náměstek primátora pro dopravu.

Součástí oslav, které DPO pořádá ve spolupráci s Kroužkem přátel MHD, bude také vydání památeční publikace, krátký filmový dokument, nebo komentované prohlídky po stopách zrušené tramvajové trati do Hrabové, Ščučí. Významné výročí se promítne i do dalších akcí pořádaných během roku, jako jsou Ostravská muzejní noc nebo letní hudební festivaly. Celý harmonogram akcí najdou zájemci na dpo.cz/130letMHD. Webové stránky oslav lze zobrazit i přes QR kód, který je přímo na zastávkových označnících u jízdních řádů vedle loga oslav.

Plán akcí